Faqs

Faqs

Waar gaan de lessen door en om welke uren? Wat kost een lidmaatschap? 

In de polyvalente zaal van de Soeverein te Lommel.

Data en uren kan u terugvinden onder de link agenda

De lessen kosten per maand …

                                    Per half jaar …

                                    Per jaar …

Heb ik onmiddellijk een hele uitrusting nodig?

Nee, bij je eerste les zal enkel sportkleding en sportschoenen met propere zolen volstaan.

Wanneer je vast lid van ons wil worden, zul je de onderstaande spullen moeten aankopen.

Volledige verplichte kit:

  • Scheenbeschermers
  • MMA-handschoenen
  • Bitje
  • Slagvaste beschermingsbril

Optionele uitbreidingen:

  • Voorarm-beschermers
  • Bokshandschoenen
  • Elleboogbeschermers
  • Boksschoenen
  • Eigen trainingswapens zoals ratan stok , aluminium mes of Spatha mes
  • ….

Kan ik bij jullie trainen zonder wapentraining?

Nee, bij ons kan je niet trainen zonder wapens.
In bijna elke les zit wel een stukje over wapens verweven. Een persoon of systeem dat beweert je verdedigingen aan te kunnen leren tegen slag-, snij- of steekwapens, zonder je ook in het gebruik ervan te trainen, liegt. Waarom dit zo is kan je terugvinden in de tekst ‘Waarom Wapens’. Als je wil weten hoe de lessen zijn opgebouwd,  kan je dit terugvinden onder de link modules.

Wanneer kan ik instromen?

Wanneer je maar wil! Geef ons op voorhand wel even een seintje via ons e-mailadres eburon.info@gmail.com of stuur een privébericht via facebook. Vergeet niet te vermelden welke data u graag zou komen en natuurlijk mag je eventuele vragen ook stellen.

Vanaf welke leeftijd kan men deelnemen aan de lessen?

Vanaf 16 jaar kan je bij ons les volgen, mits toestemming van je ouders.

Is het enkel voor mannen of kunnen vrouwen ook mee trainen?

Nee,vrouwen zijn zeer zeker welkom. Er zijn van het begin af aan vrouwen actief geweest binnen onze organisatie.

Wat leer ik zoal?

Hiervoor zou je best onder de link modules een kijkje kunnen nemen.

Kan ik trainen met een bril?

Ja dat kan. Wij raden sowieso aan om een bandje aan je bril te doen. Tevens zijn er ook brillen te koop speciaal voor gevechtssport. Bij bepaalde oefeningen moet je een slagvaste bril of een helm dragen;je bril zou hier dus onder moeten kunnen.

Kan ik trainen met een beperking?

Het ligt er natuurlijk fel aan om welke beperking het gaat. In geval van twijfel mag je altijd contact met ons opnemen.

Ik heb een slechte conditie of ben zwaarlijvig

Om lid te worden van onze club heb je zeker geen goede fysiek nodig. Je zal wel degelijk zweten en misschien zelfs soms buiten adem geraken, maar het is geen cardio-les. Het is niet de bedoeling om te sporten, het is de bedoeling om technieken te oefenen en te leren omgaan met bedreigende scenario’s.

Ik ben anderstalig

De lessen worden in het Nederlands gegeven maar als je verduidelijking nodig hebt in het Engels, dan kan dit.

Hoeveel keer per week moet ik les volgen?

Dat is het mooie, je moet helemaal niets. Bij ons zijn er meerdere leden die in ploegen werken en dus niet elke week aanwezig kunnen zijn. Indien je snel vooruitgang wil boeken, is het natuurlijk wenselijk dat je zo veel mogelijk trainingen mee volgt.  

Wat is het risico op blessure?

We proberen dit natuurlijk zo veel mogelijk te vermijden door veilige trainingsmiddelen te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de Spatha-messen, en beschermend materiaal zoals bijvoorbeeld helmen. Maar jammer genoeg zijn blessures nooit uitgesloten; bij elke fysieke activiteit kan men geblesseerd geraken.

Sparren jullie?

Ja, bij ons word er gespard, maar je bepaalt natuurlijk zelf of je hier aan wil deelnemen. Je mag gerust toekijken en leren van anderen hun sparringsessie. Standaard doen we op het einde van elke les een sparring, pressure drill of scenario zodat je leert hoe je de getrainde technieken kunt implementeren.

Leren jullie doden?

Hoewel we hier niet specifiek op zijn toegespitst, is het niet mogelijk realistisch vechten aan te leren zonder mogelijk dodelijke technieken. Ook in sportvechten bestaan er talloze potentieel dodelijke technieken en slagen.

Ik heb jaren Karate / Thaiboksen / MMA / … gedaan, kan ik dan sneller een hoog niveau bereiken?

De snelheid van je progressie ligt puur aan jezelf. Je opgebouwde ervaring kan zowel een voordeel als een hindernis zijn; het zou namelijk ook kunnen dat je slechte gewoontes moet afleren. Maar als je openstaat voor nieuwe ideeën kan je vechtsport-ervaring inderdaad zorgen voor een snellere vooruitgang.

Ik ben een goed thaibokser / MMA vechter /… , kan ik nog iets leren?  

Waarschijnlijk heb je nooit leren omgaan met wapens of met meer dan één tegenstander, je kan dus zeker nog iets leren.  Anders dan bij vechtsporten, die onderworpen zijn aan strenge regels en waar er soms bescherming wordt gedragen, zijn er bij zelfverdediging geen regels en ga je, in geval van een echte situatie, moeten vechten zonder bescherming. Dit zal voor een vechtsporter een aanpassing zijn en dus ook een leerproces vergen.

Werken jullie met banden?

Nee.

Doen jullie ook klemmen en houdgrepen?

We leren ook klemmen aan want niet elke situatie is de zelfde. Het kan zijn dat het voor wettelijke redenen beter is om de persoon in een houdgreep te nemen. Ook is dit handig wanneer je bijvoorbeeld tussen beide wil komen in een gevecht, dus personen van elkaar moet scheiden.

Doen jullie ook grondvechten?

Wij zijn grotendeels gericht op het standup-game zoals dat heet, dus vechten met je voeten stevig op de grond. Je kan echter nooit voorspellen hoe een gevecht verloopt; je kan vallen of op de grond gegooid worden. Om die reden leren we ook verschillende grondtechnieken aan.

Ik ben politieagen en men zegt me dat Krav Maga en gelijkaardige systemen te agressief zijn. Klopt dat?

De hoeveelheid agressie of geweld dat je aan de dag moet leggen hangt af van jezelf en van de situatie waarin je je bevindt. Wanneer je iemand met een gewicht van 20kg lichter dan jezelf onder controle moet houden of arresteren, zal je je anders moeten opstellen dan wanneer je tegen een gek met een mes voor je leven moet vechten. We leren je daarom een grote waaier aan van oplossingen voor bedreigende situaties, en verschillende technieken met verschillende graad van schade aan uw tegenstander, die je naar eigen inzicht kan inzetten.

Hebben jullie een link met Israël?

De systemen waarin we les geven komen uit Israël en de hoofdcoach maar ook andere leden zijn al in Israël geweest voor training en het jaarlijkse ACT-zomerkamp. Verder hebben wij geen specifieke en zeker geen politieke banden met Israël.