Waarom Wapens

Waarom Wapens ?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag door buitenstaanders en novices geïnteresseerd in onze club. Vooral het vechten met messen roept aversie op bij velen. Men vraagt dan ook vaak of men enkel lessen kan volgen zonder wapenvechten, waarin je wel zou trainen in het verdedigen tegen wapens, maar niet leert gebruik te maken van deze wapens. Wel, het antwoord daarop is radicaal NEE! De redenen hiervoor heb ik in de volgende 6 punten proberen weer te geven:

 1. Alleen zo leer je jezelf ook verdedigen tegen wapens.
 2. Het is transfereerbaar naar ongewapend vechten.
 3. Je bent nooit zonder een wapen.
 4. Het is een equalizer; het kan je leven redden als je tegen een grotere en sterkere tegenstander vecht, en mag wel degelijk wettelijk gebruikt worden.
 5. Het is kennis die niet verloren mag gaan. Door deze in stand te houden treed je in de voetsporen van je voorouders.
 6. Het is gewoon leuk om te doen.

1) Verdediging tegen wapens:

Bijna elk zelfverdedigingssysteem geeft les in het verdedigen tegen wapens. Meestal houdt dit het verdedigen in tegen: vuur-,slag-,snij- en steekwapens. Ook in onze club leer je jezelf te verdedigen tegen alle vier deze wapens, maar je leert ook vechten met de drie laatsgenoemden.

Verdediging en aanval zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden! Maar waarom? En waarom is het zo belangrijk dat je kunt vechten met deze wapens om je ook te kunnen verdedigen tegen bijvoorbeeld een mes?

Ik ga dit uitleggen aan de hand van een persoonlijke anekdote. Nadat ik mijn diploma Krav Maga-instructeur behaalde, legde ik mezelf ook nog toe op mesverdediging oftewel ‘Knife Defence’, dit vanwege een onaangename aanvaring met een aanvaller gewapend met een mes. Ik spendeerde wekelijks talloze uren aan de 360° defence (mes-verdedigingsoefening van Krav Maga) en elke andere denkbare oefening of ‘drill’ die ook maar iets te maken had met het mes. Tijdens de oefeningen kon ik bijna alle aanvallen stoppen. Maar wanneer ik iemand een trainingsmes gaf, – dit was de periode voordat ik gezichtsbescherming en de zacht rubberen SPATHA-messen van A.C.T. gebruikte-, en hen vroeg om mij aan te vallen op welke manier ze maar wilden, werd ik bijna altijd geraakt.

Hierdoor ging ik op zoek naar een systeem dat mij zou kunnen leren omgaan met random mesaanvallen. Het systeem dat ik uiteindelijk vond was A.C.T. oftewel Armed Combat & Tactics. Hier leerde ik de verschillende aanvalsafstanden beheersen en inschatten. Nu gingen op relatief korte tijd mijn overlevingskansen er met rasse schreden op vooruit. Niemand, en ik bedoel letterlijk niemand, kan in 100% van de gevallen winnen tegen een gewapende tegenstander, en er is geen foolproof, magische techniek die op elke afstand en in elke context werkt. Als iemand dit toch beweert, liegt hij of zij, of de persoon in kwestie weet niet beter.

Nu blijft nog de vraag: maar waarom? Wel, vanwege de volgende aspecten die A.C.T. je aanleert:

 • Beheersen van verschillende afstanden: Welke aanvallen zijn mogelijk vanop welke verschillende afstanden en welke is daar de beste verdediging tegen. Niet elke verdediging is immers effectief in elke afstand.
 • Tactiek: Bijvoorbeeld bewust aanvallen uitlokken die makkelijker te counteren zijn(zoals bijvoorbeeld in schaken), de zwakheden van je tegenstander lezen en daar gebruik van maken…
 • De SPATHA-messen: De meest realistische trainingsmessen op de markt, met de best mogelijke balans tussen realisme en veiligheid. Hierdoor kan een trainingspartner je op volle kracht en snelheid aanvallen zonder je lichamelijke schade te berokkenen. Dit laat vrije oefeningen en sparren toe. Ook zorgt het er voor dat je trainingspartner je effectief durft te raken; bij hard rubber-, houten-, schok-, of andere elektronische messen is dit vaak niet het geval. Kortom betekent dit dat je met een gerust hart realistisch kunt aanvallen waardoor je trainingspartner correct kan leren verdedigen. Op deze manier zal je snel genoeg merken dat gewoon inspringen, -wat vele andere systemen je zullen aanleren-, nu niet bepaald de beste reactie is.
 • Verschillende contexten en scenario’s: Het probleem in mijn eerdere voorbeeld was niet dat mijn Krav Maga 360°defence niet werkte. Dat doet het wel degelijk, maar enkel binnen een bepaalde context! A.C.T. daarentegen leert je wat werkt en in welke context.
 • Psychische Conditionering: A.C.T. leert je rustig te blijven terwijl je wordt aangevallen met een wapen. Als je nooit bent aangevallen met een (trainings)mes in een oefenscenario, is de paniek in een echte situatie immers nooit ver weg. Verder zal je je ook eigen maken om ook effectief jezelf te verdedigen, ook met een wapen indien de situatie daarom vraagt. Mensen zijn van nature empathische en sociale wezens. Daarbovenop groeien de meesten van ons tegenwoordig (gelukkig!) op in een vreedzame, veilige maatschappij, ver weg van geweld. De natuurlijke drempel om zelf over gaan tot geweld, -zelfs ter verdediging-, ligt dan ook zeer hoog. Zo hoog dat velen zelfs in een levensbedreigende situatie niet naar geweld zullen grijpen. A.C.T. conditioneert je door herhaling van oefeningen om in zulke situaties toch het noodzakelijke te doen om jezelf of je geliefden te beschermen. Ten laatste zal je tevens door dezelfde herhalingen ook leren om niet te stoppen tijdens een echt gevecht als je zelf geraakt wordt. Vaak worden verwondingen initieel niet gevoeld dankzij de adrenaline, maar stoppen mensen toch om vast te stellen wat de fysieke schade is. Dit kost tijd, en in het ergste geval; je leven.
 • Fysieke conditionering: Door het vele blokken tijdens mesvechten gaan de beenderen in je voorarmen harder worden. Als je met een gevorderd lid van Eburon spart of traint zal je merken dat ze net stalen voorarmen hebben. We raden dan ook aan om zeker in het begin voorarmbescherming te gebruiken (we voorzien deze ook in de club). Wanneer je geblokt wordt zal je merken waarom harde voorarmen een voordeel zijn; een blok is op deze manier zowel een verdediging als een aanval.
 • Oh-Shit-Blocks & echelonnering: Je leert je te redden wanneer je een misschatting maakt. Dit door sparren, vrije oefeningen en bepaalde drills. Bijvoorbeeld; je denkt dat iemand laag gaat toeslaan, maar op het laatste moment blijkt dat het toch je nek was die zijn doel betrof. Je leert dan te coveren met je handen, armen of schouder. Je zal nu waarschijnlijk gesneden worden op een van de eerder vernoemde lichaamsdelen maar je kan nog wel verder vechten. Je bent immers niet dodelijk gewond en je bent geconditioneerd om deze schade te negeren en verder te gaan.
 • Ontwikkeling van je Spider-Sense: Doordat de Spatha messen vrije oefeningen en sparren toelaten ga je een soort spider-sense ontwikkelen omtrent enkele van de bovenstaande onderwerpen. Je gaat bijvoorbeeld aanvoelen wanneer iemand te dichtbij is. Door intent-recognition en andere oefeningen ga je herkennen welke slagen en op welke kracht, met welke intensiteit en met welke bedoeling deze gegeven gaat worden, waardoor je je beter kan verdedigen hier tegen.
 • Aanvallen als een crimineel: zowel A.C.T. als Libré Fighting hebben oefeningen die je leren aanvallen als een crimineel. Hierdoor kan je je trainingspartner aanvallen zoals een ongeoefende amokmaker dat zou doen(bijvoorbeeld met een rush). Zo kan je trainingspartner op zijn beurt zich hier tegen leren verdedigen.

Kortom voor ons is het bijna lachwekkend dat sommige clubs je verdedigingen aanleren zonder het juiste materiaal in huis te hebben, laat staan iets te weten over de bovenstaande onderwerpen. Dus wil je je leren verdedigen tegen de voorgenoemde wapens, zul je hier ook mee moeten werken.

2) Transfereerbaar

Het is zo dat veel van de vaardigheden die mesvechten je aanleren transfereerbaar zijn naar ongewapend oftewel empty-hand vechten. Zoals reeds eerder vermeld conditioneer je ook je voorarmen, en dit is evengoed een voordeel in het ongewapend gevecht. Bij ons leer je dus ook te slaan en te blokken met je voorarmen tegen ongewapende agressors. Ook worden er veel Armed Combat & Tactics oefeningen omgevormd naar empty-hand oefeningen, zodat je timing, afstand, verschillende contexten en scenario’s… leert kennen en je spider-sense kunt ontwikkelen.

Ook is het zo dat de meeste beginners nog nooit iemand geslagen hebben. Zoals reeds vermeld kan je met de SPATHA messen iemand met volle kracht en snelheid raken zonder al te veel schade aan te richten. Hierdoor leer je hoe en waarom het belangrijk is om iemand correct aan te vallen, -net als bij empty-hand vechten-, enkel zo kan je trainingspartner correct leren verdedigen.

3) Nooit zonder wapen

Een andere opmerking die we vaak horen is: “Maar ik heb nooit een mes op zak.”. Mijn reactie is altijd dezelfde en hierover kan ik zeer  kort en duidelijk zijn: ik heb ook geen mes op zal en zou het ook afraden. Maar net zoals jou ben ik nooit ongewapend of ver verwijderd van een wapen. Meestal heb je toch een smartphone, sleutels, sleutelhanger, pen, lampje, paraplu of iets dergerlijks bij je? Daarbovenop komt nog dat er rondom je vaak nog veel meer ‘wapens’ voorhanden zijn waarop je waarschijnlijk nog nooit hebt gelet. Zowel A.C.T., Libré en Krav Maga (in mindere maten) leren je hier mee werken. Zo werd Libré Razor(of scheermes) vechten omgevormd door ons als een module die onze leden aanleert hoe te vechten met huis- of autosleutels. A.C.T. heeft bijvoorbeeld ook een pen-vechtmodule en zelfs wat oefeningen met een opgerold tijdschrift, om maar iets op te noemen. Ook ben ik zelf een umbrella defence instructeur. Als lid van onze club zal je je met allerhande dagelijkse voorwerpen leren verdedigen.

4) Een equalizer & de wet

Een wapen kan je kansen verhogen in een gewelddadige altercatie. Als je er mee kan werken, want dit wapen kan je ook ontnomen én tegen je gebruikt worden. Dit wil niet zeggen dat je altijd een voorwerp dat wettelijk geclassificeerd staat als een wapen op zak zou moeten hebben, of in elke situatie zou moeten of mogen gebruiken. De eerste regel van zelfverdediging is: niet vechten wanneer het niet nodig is. Dus zeker niet wanneer je je enkel beledigd voelt of wordt uitgedaagd. De tweede regel is: probeer weg te geraken indien dit kan. Daarop volgt in verschillende verdedigingssystemen: indien je moet vechten en niet veilig kan weggeraken in een gevecht, probeer dan een wapen te bemachtigen. Let wel, enkel als de situatie dit rechtvaardigt. Alleen leert men je vaak niet hoe je deze objecten moet gebruiken. Ja, je mag wettelijk gezien een object gebruiken om jezelf te verdedigen in een geval van overmacht, ook al is je aanvaller zelf niet ‘gewapend’. Je mag wel nooit meer geweld gebruiken dan strikt noodzakelijk om jezelf te verdedigen.

Verschillende zelfverdediging- en gevechtssystemen beweren dat kracht of grootte er niet toe doen, zolang je hun techniek maar goed uitvoert. Soms doet men deze bewering zelfs in een scenario van meerdere tegenstanders. Dit is natuurlijk onzin, er zijn gewichtsklassen in gevechtssystemen voor een reden. De meest populaire vechtjassen zoals Conor Mcgregor of Floyd Mayweather Jr. zouden onbekende namen zijn indien gewichtsklassen niet zouden bestaan; ze zouden door grotere en sterkere tegenstanders meteen tegen de vlakte worden geslagen. Laat staan dat bijvoorbeeld een persoon van 50kg zou kunnen winnen van drie mannen van rond de 100kg en twee koppen groter, dit dan nog zonder verrassingseffect of het voordeel van een ‘wapen’. En dan hebben we het nog niet gehad over een gewapende tegenstander. Voorbeelden van zinloos geweld genoeg in het nieuws, vaak dan nog aanvallen in groep. En het kan deze aanvallers niet schelen welke objecten wettelijke wapens zijn en welke niet. Als je wil leren jezelf effectief te verdedigen kan je dus maar beter weten welke alledaagse voorwerpen jouw of iemand anders’ leven kunnen redden.

5) Historische krijgskunst

We zijn niet per se een zelfverdedigingsclub, maar een krijgskunstclub. Het verschil wordt op andere plaatsen op deze website uitgediept. We zijn ook geen club die specifiek gericht is op historische krijgskunst, maar of we het nu willen of niet, met het beoefenen van realistische krijgskunst, bruikbaar in echte situaties, treden we gedeeltelijk in de voetsporen van de Europese voorvaders. Voor realistisch vechten zonder regels geldt het spreekwoord; “Er is niets nieuws onder de zon”. Of het nu gaat over WO2 combatives, technieken van de middeleeuwse vechtmeesters of de Pankration technieken van de oude Grieken, we kunnen hun kunde en kennis niet negeren en bouwen hier op verder, ons bewust van onze schatplichtigheid.

Het gebruik van historische wapens(of de equivalenten ervan die vandaag de dag nog altijd gebruikt worden) zoals messen laat ons tevens toe ons even in hun leefwereld te verplaatsen. Laat het dus duidelijk zijn; de mensheid vecht al duizenden jaren met wapens. Wees daarom niet verbaasd als het natuurlijk aanvoelt, of zelfs als vanzelf lijkt te gaan. Om wapenvechten te trainen gebruiken we natuurlijk gewatteerde wapens, zacht rubberen trainers en gepaste bescherming. Sommige technieken vertalen zich trouwens zonder moeite tot moderne situaties en/of voorwerpen. Zo lenen bijvoorbeeld bajonet- en staftechnieken zich uitstekend tot het vechten met een paraplu.

Zogenaamde martial arts meesters wereldwijd verkopen ons oude meestal over gestileerde oosterse gevechtstechnieken, opgesmukt met oude wijsheid. Dit terwijl onze eigen vergeten krijgskunsten op gebied van effectiviteit in levensechte situaties vaak superieur zijn. Je moet maar even de oude Europese manuscripten bekijken om in te zien dat deze vergeten vechtmeesters meer over doeltreffend vechten weten dan de flitsende en weliswaar acrobatisch indrukwekkende vechtkunstenaars. Iedereen die meer te weten wil komen over de oude Europese vechtmeesters en de genoemde manuscripten raad ik het boek: ‘Te Wapen: Europa’s Vergeten Krijgskunsten’ van Bert Gevaert, ten zeerste aan.

Te veel clubs en systemen verkopen oude wijn in nieuwe kruiken en beweren dat ze uniek zijn. Veel van de oosterse krijgskunsten hebben waarschijnlijk Griekse Pankration als basis, dit dankzij de veroveringen van Alexander de Grote. En veel Filipijnse gevechtssystemen zoals Arnis en Kali hebben duidelijk de mosterd gehaald bij de zwaardtechnieken van de Europese(Spaanse) conquistadores. De praktijken van de europese meesters worden ons terug verkocht als oude exotische wijsheid. Terwijl de wereld nu de mond vol heeft over Braziliaanse jiujitsu, werden leden van de beruchte en beroemde Gracie familie al lang voor MMA bestond verslagen door een catch worstelaar. Een groot deel van de populatie mag dit alles vergeten zijn, maar bij Eburon herinneren we en eren we deze meesters door verder te zetten wat zij begonnen zijn, zonder te beweren dat wij het warm water hebben uitgevonden. Deze kennis zou bewaard moeten worden voor de toekomst, al hopen we natuurlijk dat het gebruik ervan nooit nodig zal zijn.

6) Het is Leuk !

Last but not least, vechten met wapens is leuk. Dit is misschien uiteindelijk de enige reden die je nodig hebt: vechten met wapens is een leuke en uitdagende hobby, die je fit houdt zonder dat je in fysieke topconditie moet zijn om mee te kunnen doen.